Revoltele din Kazahstan riscă să fie înăbuşite în sânge. Forţele de ordine au deschis focul în Piaţa Republicii din Almatî  VIDEO

Distribuiți acest articol!

Forţele de ordine kazahe au avertizat manifestanţii adunaţi în Piaţa Republicii din Almatî să se disperseze, după care au deschis focul; conform relatărilor martorilor, există răniţi şi dinspre piaţă se aud împuşcături şi explozii puternice, transmite agenţia rusă TASS.

”Toată lumea să părăsească piaţa, vom deschide focul!”, le-a comunicat armata prin megafoane demonstranţilor. Potrivit corespondentului agenţiei TASS, după acest anunţ s-a deschis focul.

”Fugim! Dinspre piaţă se aud explozii foarte puternice”, a spus un martor corespondentului TASS, citat de agenţia EFE.

”Cu siguranţă sunt răniţi. Nu putem spune câţi morţi sunt, este imposibil să te apropii acolo”, spune un alt martor, adăugând că ”focurile de armă durează de 15 minute”. ”Trag asupra celor care au venit în piaţă cu armele în mâini, trag asupra vehiculelor”, continuă acelaşi martor.

În acest timp, administraţia din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, a anunţat că ”un grup de terorişti a fost anihilat în apropierea sediului poliţiei districtului Almalî din Almatî”, în cadrul operaţiunilor poliţiei de recuperare a controlului asupra oraşului.

Autorităţile kazahe au mai anunţat că în acest oraş şi în alte regiuni ale ţării continuă să acţioneze ”bande de tâlhari care distrug bănci, cafenele, restaurante, magazine şi mari centre comerciale”.

”Vedem ultimele evenimente petrecute în această ţară prietenă drept o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea şi integritatea statului prin forţă, folosind formaţiuni armate organizate şi instruite”, semnalează într-o declaraţie Ministerul de Externe rus.

Moscova a trimis deja paraşutişti în Kazahstan, în cadrul unei forţe comune de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), la solicitarea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev. Secretariatul OTSC a transmis joi că unităţile avansate ale paraşutiştilor ruşi ”au început executarea misiunii încredinţate”.

MAE rus mai menţionează în declaraţia sa că menţine contacte strânse atât cu autorităţile de la Nur-Sultan cât şi cu ceilalţi aliaţi din OTSC pentru coordonarea ”paşilor efectivi”

 » Read More