Rusia a anunţat că nu va face concesii sub presiunea SUA în discuţiile referitoare la Ucraina; Washingtonul nu se aşteaptă la progrese

Distribuiți acest articol!

Linia dură de la Moscova scoate în evidenţă perspectivele fragile ale negocierilor despre care Washingtonul speră că vor evita pericolul unei noi invazii ruseşti a Ucrainei, în cel mai tensionat punct al relaţiilor dintre SUA şi Rusia de la încheierea Războiului Rece, în urmă cu trei decenii.

Discuţiile încep luni, la Geneva, înainte de a se muta la Bruxelles şi Viena, dar agenţia de presă de stat din Rusia RIA l-a citat pe ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov spunând că este absolut posibil ca diplomaţia să se încheie după o singură întâlnire.

”Nu pot exclude nimic, acesta este un scenariu cu totul posibil şi americanii… nu ar trebui să îşi facă iluzii în privinţa asta. Bineînţeles, nu vom face nicio concesie sub presiune, sau pe fondul ameninţărilor constante din partea participanţilor la discuţii”, a spus el.

Riabkov  va conduce delegaţia rusă la Geneva.

Moscova nu este optimistă în privinţa discuţiilor, ar mai fi spus Riabkov, citat de agenţia de ştiri Interfax.

Aşteptările SUA sunt la fel de pesimiste.

”Nu cred că vom vedea progrese în săptămâna viitoare”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-un interviu pentru CNN.

Ca răspuns la cererile Rusiei de garanţii de securitate occidentale, Statele Unite şi aliaţii au declarat că sunt pregătiţi să discute despre posibilitatea ca fiecare parte să restricţioneze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune.

Ambele părţi vor face propuneri şi apoi vor vedea dacă există motive pentru a merge mai departe, a spus Blinken.

”Pentru a face progrese reale, este foarte greu de văzut că se întâmplă atunci când există o escaladare continuă, când Rusia are un pistol în capul Ucrainei cu 100.000 de militari în apropierea graniţelor sale”,

 » Read More