Rusia ameninţă din nou cu o acţiune militară. Regimul Lukaşenko se oferă să găzduiască arme nucleare

Distribuiți acest articol!

După ce a comasat peste 120.000 de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, Moscova a prezentat vineri un set de propuneri pentru detensionarea situaţiei în favoarea sa, susţinând că sunt „garanţii de securitate”.

Moscova vrea ca NATO să-i asigure faptul că nu se va extinde în Ucraina, condiţie denunţată de capitalele occidentale. Washingtonul a sugerat deja că unele propuneri sunt „inacceptabile”, iar Moscova ştie acest lucru.

Washingtonul a anunţat că va discuta cu Moscova abia după consultarea aliaţilor, dar partea rusă mizează pe creşterea presiunilor prin propagandă diplomatică, cu mesaje în cascadă, transmise pe canale de pe diferite trepte.

„Dialogul trebuie să fie serios şi toţi din NATO înţeleg perfect că în pofida puterii lor trebuie adoptate măsuri politice concrete. În caz contrar alternativa este un răspuns militar şi tehnico-militar din Rusia”, a declarat Konstantin Gavrilov, un diplomat rus aflat în post la Viena, citat de RIA Novosti.

Gavrilov a reiterat o ameninţare formulată deja de superiorii săi.

Pe un canal mai sus decât Gavrilov, viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a continuat discursul cu prezentarea unei situaţii foarte acute care trebuie soluţionată acum.

„Cred că (americanii – n.red.) vor încerca să transforme asta într-un proces lent, dar noi avem nevoie să fie urgent, întrucât situaţia este foarte dificilă, este acută, tinde să devină mai complicată”, susţine Riabkov, în condiţiile în care Rusia este cea care inflamează spiritele la graniţa cu Ucraina mobilizând trupe şi echipamente la şapte ani de la anexarea Crimeei şi de la favorizarea izbucnirii războiului din Donbas.

De la Kremlin, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, încearcă să mărească miza cu posibilitatea amplasării unor arme nucleare în Belarus.

„Nu este un secret pentru nimeni că, fără îndoială, amplasarea a tot felul de tipuri de arme (ale NATO) la frontierele noastre,

 » Read More