Rusia ar putea începe o invazie a Ucrainei printr-un atac asupra Kievului, spune premierul britanic. Când ar putea avea loc?

Distribuiți acest articol!

„Informaţiile sunt foarte clare că există 60 de grupuri de luptă ruseşti la graniţele Ucrainei. Planul pentru un război fulger care ar putea distruge Kievul este evident pentru toată lumea. Trebuie să transmitem clar Kremlinului, Rusiei că acesta va fi un pas dezastruos”, a subliniat premierul britanic.

Potrivit lui Boris Johnson, în cazul unei invazii ruse a Ucrainei, liderii europeni au convenit asupra unui pachet fără precedent de sancţiuni împotriva Kremlinului.

Anterior, premierul Marii Britanii a spus că invadarea Ucrainei de către Rusia ar presupune un conflict sângeros. 

Şeful Biroului preşedintelui Ucrainei, Andrii Ermak, şi consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Statelor Unite, Jake Sullivan, au discutat despre provocările de securitate din jurul Ucrainei şi despre cooperarea activă pentru consolidarea capacităţilor de apărare.

Cu o zi înainte, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin a decis să mărească nivelul de pregătire pentru desfăşurarea unui grup de trupe în cazul activării Forţei de reacţie rapidă a NATO, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby .

Decizia lui Austin s-a datorat lipsei de detensionare a situaţiei din jurul Ucrainei de către Rusia. Deciziile privind transferul de forţe în Europa nu au fost încă luate, a spus Kirby.

Rusia nu a creat până în prezent din forţele comasate la frontieră vreun grup de atac, care să indice iminenţa unei ofensive în Ucraina, a declarat marţi ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, citat de agenţia de presă oficială ucraineană Ukrinform, pe fondul temerilor privind o posibilă invazie rusă în Ucraina.

Ucrainenii nu trebuie “să-şi facă valizele în grabă”, a afirmat ministrul ucrainean într-o conferinţă de presă la Kiev, care a lansat un apel la calm concetăţenilor săi pe care i-a îndemnat să-şi păstreze luciditatea şi să nu intre în panică.

 » Read More