Rusia continuă să desfăşoare trupe la graniţa cu Ucraina în timp ce mimează diplomaţia. SUA pregătesc o listă cu subiecte de preocupare

Distribuiți acest articol!

Potrivit CNN, cel puţin şase grupuri tactice de batalion ale armatei ruse sunt pe drum spre graniţa cu Ucraina. Sunt unităţi de luptă cu sarcini foarte diverse şi destul de autonome care au jucat un rol important în activitatea militară a Rusiei în Ucraina în 2014, notează sursa citată. Rusia ar avea în prezent 50 de gruouri tactice de batalion lângă Ucraina. Mai mult decât atât, armata rusă a trimis sâmbătă bombardiere strategice cu rază lungă de acţiune Tu-22M3 la graniţa vestică a Belarusului, chiar lângă Uniunea Europeană. Aceste bombardiere vor fi folosite oficial pentru patrulare, împreună cu avioane de luptă Su-30SM.

Aceste informaţii vin după ce Rusia şi-a prezentat „garanţiile juridice” de securitate. Dar aceste solicitări par mai degrabă menite pregătirii terenului în spiritul refacerii Uniunii Sovietice, pe care Vladimir Putin o consideră drept „Rusia istorică”.

După două valuri de concentrare de trupe la graniţa cu Ucraina în acest an, în primăvară şi în toamnă, Rusia şi-a dezvăluit vineri aşa-numitele „garanţii juridice” de securitate solicitate recent NATO şi SUA. În forma prezentată de Moscova, aceste propuneri vizează să reducă rolul SUA şi al NATO în Europa de Est şi statele din fosta Uniune Sovietică. „Ruşii vor să ne întoarcem în mai 1997”, înaintea extinderii NATO către Europa de Est, comentează corespondentul BBC la Moscova, care prezice că negocierile sunt sortite eşecului.

Unele propuneri ale Rusiei se referă la relaţiile cu NATO, altele privesc direct Georgia şi Ucraina, două foste republici sovietice care la summitul NATO din 2008 de la Bucureşti au primit promisiunea că vor deveni într-o zi membre ale Alianţei. În plus, Moscova mai vrea să discute pe tema dezarmării.

Ce solicită Rusia

Propunerile sunt încadrate în două texte: „Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate” şi „Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre” NATO.

 » Read More