Rusia minimizează ameninţările Germaniei că opreşte Nord Stream 2 în cazul invaziei ruse a Ucrainei

Distribuiți acest articol!

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat pentru revista Mejdunarodnaia Jizn (Viaţa Internaţională) că „Nimeni nu va ataca Ucraina”, astfel că problema conductei nu ar trebui „dramatizată”.

Riabkov a întors acuzaţiile Occidentului că Rusia foloseşte gazul ca armă geopolitică remarcând că Vestul e cel ce foloseşte gazoductul menit să transporte gazele din Rusia direct în Germania drept „monedă de schimb”.

Pe de altă parte, vicepremierul rus responsabil de afaceri energetice Aleksandr Novak a spus că Nord Stream 2 ar trebui să fie certificată până la jumătatea anului viitor.

„Nu le pasă cât de mari sunt preţurile gazelor în Europa. Ei sunt gata să plătească bani din propriile buzunare, demonstrându-şi solidaritatea atlantică în lupta împotriva Moscovei”, a comentat el.

Germania a avertizat prin ministrul economiei şi cel de externe că ar putea opri exploatarea gazoductului în cazul unei acţiuni militare ruşeşti împotriva Ucrainei, în contextul masării unui număr important de echipamente militare şi trupe lângă graniţa cu Ucraina.

Rusia cere garanţii de securitate NATO şi SUA spunând că se simte ameninţată de rachetele NATO în apropierea ei.

Minstrul german al economiei Robert Habeck a avertizat asupra unor „consecinţe severe” ale unor noi acţiuni militare indicate de adunarea trupelor la graniţa Ucrainei, subliniind că, în eventualitatea unei noi violări a integrităţii teritoriale a acestei ţări, nu poate fi exclusă nicio măsură de represalii, inclusiv blocarea punerii în funcţiune a conductei Nord Stream 2.

„În eventualitatea unor escaladări suplimentare această conductă de gaz ar putea să nu fie pusă în funcţiune. Din punct de vedere geopolitic, gazoductul e o greşeală. Toate ţările s-au opus, cu excepţia Germaniei şi Austriei”, a întărit săptămâna trecută şi ministrul german de externe Annalena Baerbock.

Proiectul evaluat la 10 miliarde de euro e întârziat de ani de zile pe fondul criticilor venite din partea SUA şi aliaţilor estici din UE precum Polonia.

 » Read More