Rusia. Principalii doi colaboratori ai opozantului Aleksei Navalnîi au fost incluşi pe lista lui Putin „terorişti şi extremişti”

Distribuiți acest articol!

Ivan Jdanov a condus Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), iar Leonid Volkov a fost şeful reţelei regionale a organizaţiei lui Navalnîi înainte de interzicerea acestora, în iunie 2021, sub acuzaţia de „extremism”.

Cele două organizaţii au fost interzise în Rusia cu două luni înainte de alegeri şi într-un context de reprimare a opoziţiei faţă de regimul Putin. 

Ivan Jdanov şi Leonid Volkov riscă până la opt ani de închisoare în Rusia, fiind acuzaţi în august anul trecut că au colectat fonduri pentru finanţarea unor „organizaţii extremiste”.

Leonid Volkov, în vârstă de 41 de ani, şi Ivan Jdanov, în vârstă de 33 de ani, au părăsit Rusia de mai multe luni, la fel ca alţi opozanţi ai lui Putin care au fost forţaţi să-şi ducă viaţa în exil.

Cel mai recent caz de critic al lui Putin plecat în străinătate este cel al satiristului Viktor Şenderovici, care riscă un proces pe pentru defăimare după ce a fost declarat „agent străin”.

Eticheta de „agent
străin”, care aminteşte de epoca sovietică, trebuie afişată pe toate
materialele pe care le publică cei desemnaţi astfel. Este o metodă de presiune
folosită tot mai des în ultimii ani în Rusia împotriva contestatarilor regimului.
Autorităţile ruse susţin că această etichetă şi cele privind „organizaţiile
indezirabile” şi „organizaţiile extremiste/teroriste”  sunt necesare pentru a „apăra” ţara de
influenţe externe nefaste.

Aleksei Navalnîi, care a ales să se întoarcă în Rusia după ce a fost salvat de la moarte în Germania în urma unei tentative de otrăvire duse de serviciul secret FSB, a fost arestat pe aeroport şi condamnat la închisoare într-un proces expeditiv pe care opozantul îl consideră ca fiind fabricat în scopuri politice.

Dacă apreciezi acest articol,

 » Read More