Rusia recunoaşte autoproclamatele republici populare din Donbas  în cadrul actualelor graniţele administrative ale regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk

Distribuiți acest articol!

Politicianul a făcut această precizare în pofida faptului că cele două regiuni separatiste au fost recunoscute aseară de către Rusia în cadrul teritoriului necontrolat în prezent de guvernul de la Kiev. Agenţia UNIAN precizează că în prezent, forţele ruse de ocupaţie controlează doar o parte din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Luhansk, însă vor să ocupe şi restul teritoriului.

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus – n.r.) a ratificat marţi aşa-numitele ”tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” între Federaţia Rusă şi autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, a căror independenţă a fost recunoscută luni de preşedintele rus Vladimir Putin. Decizia a fost aprobată în unanimitate.

Mai devreme, marţi, ”parlamentele” autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au votat tot în unanimitate în favoarea ratificării tratatelor de prietenie şi cooperare cu Rusia, semnate de ”liderii” lor luni cu şeful statului rus.

Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război. Decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. 

Moscova cheamă celelalte state să recunoască entităţile separatiste ucrainene

Ministerul de Externe de la Moscova a chemat marţi „celelalte state să urmeze exemplul“ Rusiei şi să recunoască independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei, transmite France Presse.

„Recunoaşterea republicilor populare Doneţk şi Lugansk (este) necesară şi singura decizie posibilă“ în condiţiile actuale, a transmis ministerul într-un comunicat, a doua zi după ce preşedintele Vladimir Putin a recunoscut independenţa acestor două teritorii.

Potrivit agenţiei Interfax, preluată de Reuters, ministrul de externe Serghei Lavrov a pus la îndoială dreptul la suveranitate al Ucrainei întrucât,

 » Read More