Rusia: Tinerii comunişti, o ameninţare neaşteptată pentru regimul Putin

Distribuiți acest articol!

Mihail Lobanov, 37 de ani, l-a învins detaşat la urne în circumscripţia electorală din Moscova în care a candidat pe reprezentantul partidului Rusia Unită, pro-Kremlin. Însă tânărul lector, un social-democrat sprijinit de Partidul Comunist, a fost declarat înfrânt după numărarea voturilor exprimate online. Lobanov nu se dă bătut şi spune peste tot că victoria i-a fost furată. Are toate motivele să creadă acest lucru. Ori numărarea voturilor online a avut loc pe furiş, fără participarea echipei de campanie a lui Lobanov. Fraude de acest tip au fost raportate în mai multe circumscripţii electorale din Rusia la alegerile din 17-19 septembrie, încheiate, potrivit autorităţilor, cu victoria partidului Rusia Unită. Acolo unde votul online nu a funcţionat, candidatul Rusiei Unite învins în mod clar la urne nu a putut fi scos învingător.

Aceste fraude, resimţite în scrutinul recent mai ales de comunişti, stârnesc noi întrebări asupra susţinerii reale a regimului Putin şi legitimităţii acestuia şi pot dezmorţi un partid oarecum obedient până acum, remarcă Washington Post.

În ciuda reţelei extinse din ţară, Partidul Comunist din Rusia este cunoscut de mult timp pentru conformismul său faţă de Kremlin, preferând să închidă ochii în faţa abuzurilor acestuia în schimbul unor finanţări şi avantaje de la stat. Dar unii tineri comunişti şi aliaţi ai lor de pe eşichierul politic de stânga nu mai acceptă această atitudine. Încep să se comporte ca o opoziţie adevărată, scrie ziarul american.

Această „rebeliune” s-ar putea transforma într-o provocare neaşteptată pentru preşedintele Vladimir Putin, care duce de ceva timp, prin intermediul structurilor din subordinea sa şi a acoliţilor, o represiune dură împotriva opozanţilor adevăraţi, precum şi împotriva activiştilor şi jurnaliştilor critici la adresa sa.

„Aceasta este una dintre plăcile tectonice cu adevărat puternice din politica rusă care începe să se schimbe”, spune pentru Washington Post Mark Galeotti,

 » Read More