Ruşii s-au înţeles cu americanii pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră VIDEO

Distribuiți acest articol!

Compania petrolieră americană Black Sea Oil&Gas (BSOG), operatorul şi principalul concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia, cel mai avansat proiect nou de extracţie de gaze din Marea Neagră românească şi singurul cu decizie finală de investiţie, a încheiat un memorandum de înţelegere cu ruşii de la Lukoil cu privire la efectuarea de lucrări în vederea conectării zăcământului de gaze descoperit de ruşi pe perimetrul offshore Trident, concesiune deţinută de ei în parteneriat cu Romgaz, la instalaţiile de explorare şi producţie ale proiectului de dezvoltare Midia al BSOG, scrie Profit.ro

Procedeul tehnic poartă numele de “tieback” în jargon petrolier şi este tot mai des utilizat în exploatarea de hidrocarburi offshore în întreaga lume. Asta pentru că unele zăcăminte nu au suficient potenţial comercial pentru a justifica investiţii în instalaţii de producţie dedicate, astfel că “branşarea” lor în vederea explorării şi producţiei la structuri deja construite aduce economii de costuri şi sporuri de rentabilitate pentru dezvoltatori.

Cele mai recente inovaţii tehnologice permit legarea la centre de producţie existente, prin conducte şi alte echipamente, şi a zăcămintelor situate la distanţe mari de aceste centre.

În urmă cu câteva zile, directorului general al ANRM, vorbea despre stadiul proiectelor Midia – Pelican al celor de la Black Sea Oil & Gas şi a celor derulate de Lukoil şi Romgaz.

“Acum patru ani, la o conferinţă dădeam primele date despre cele 200 de miliarde de metri cubi din Marea Neagră şi mai spuneam ceva, tot atunci, că statul român va trebui să facă tot ceea ce este necesar pentru a se putea, cât mai repede, trece la exploatarea acestor gaze. Timpul a curs în favoarea noastră şi avem un proiect în derulare astăzi, care este în dezvoltare, Midia – Pelican al celor de la Black Sea Oil &

 » Read More