Sătui de regimul Putin, mii de ruşi aleg periculoasa rută mexicană ca să ajungă în Statele Unite

Distribuiți acest articol!

Este şi cazul lui Dmitri Politov, un tânăr de 29 de ani originar din Moscova care a fugit în vara anului trecut din Rusia de teama represiunii politice. Într-un interviu acordat pentru The Moscow Times, Politov spune că a decis să ceară azil politic în Statele Unite imediat după etichetarea organizaţiilor opozantului Aleksei Navalnîi drept „extremiste” şi interzicerea lor. Întrebat de ce anume în America, tânărul moscovit apreciază că este „mai sigură” pentru el decât Europa, întrucât este mai departe de Rusia. „În Europa, există cazuri binecunoscute de oameni otrăviţi sau ucişi”, explică el, referindu-se la asasinatele orchestrate în străinătate de serviciile secrete ruse.

Înainte de pandemia de COVID-19, regulile de emigrare în Statele Unite erau simple pentru cetăţenii ruşi. Pe lângă pandemie, această situaţie este agravată de răcirea relaţiilor ruso-americane şi reducerea reciprocă a serviciilor consulare. Pentru a obţine azil politic în Statele Unite, ruşii aflaţi în situaţia lui Dmitri Politov sunt nevoiţi acum să urmeze ruta mexicană, la fel ca haitienii, cubanezii şi alte naţionalităţi din America Latină. Este o rută plină de pericole neprevăzute, intermediari fără scrupule şi cereri de azil false, notează The Moscow Times.

Mii de pagini au inundat Facebookul şi aplicaţia de mesagerie criptată Telegram cu oferte de trecere a frontierei dintre Mexic şi Statele Unite. Contactat pe Telegram, Vladimir, un „broker de imigrări”, îşi descrie afacerea pentru The Moscow Times.

„Pachetul complet costă 2.500 de dolari americani. După efectuarea plăţii pentru viza mexicană, ne întâlnim pe un aeroport din Mexic şi te conducem peste graniţă. Transportăm grupuri de 10-12 persoane. Funcţionează mereu, pentru că nu este greu de trecut graniţa. Este atât de mare”, explică Vladimir.

Ruta urmată de Dmitri Politov în Mexic pentru a ajunge la Sacramento FOTO The Moscow Times

Potrivit Serviciului Vamal şi Protecţiei Frontierelor Statelor Unite,

 » Read More