Scrisoare parodică luată în serios de anchetatorii regimului Putin: Doi rapperi celebri în Rusia sunt acuzaţi de reabilitarea nazismului

Distribuiți acest articol!

Comitetul de Anchetă, care examinează infracţiunile considerate cele mai grave de regimul Putin, a anunţat într-un comunicat că şeful instituţiei, Aleksandr Bastrîkin, a însărcinat o echipă să deschidă o investigaţie preliminară asupra declaraţiilor lui Ivan Alekseev, un rapper de 36 de ani cunoscut sub numele Noize MC, şi ale lui Miron Fiodorov, tot de 36 de ani, cu numele de scenă Oxxxymiron. Cei doi sunt suspectaţi că de reabilitarea nazismului şi de lipsă de respect faţă de armata rusă.

Această decizie survine în urma apariţiei unei scrisori a unui „grup de patrioţi”, a precizat Comitetul de Anchetă. „Reclamanţii notează că, în activitatea lor, rapperii promovează o atitudine negativă la adresa forţelor de ordine, tentative de reabilitare a nazismului şi activităţi extremiste”, susţine Comitetul de Anchetă.

O glumă luată în serios de autorităţi

Anchetatorii nu au precizat locul apariţiei acestei scrisori, dar, la începutul săptămânii trecute, un blogger rus, Dmitri Iakuşev, a dat publicităţii o scrisoare pe care a prezentat-o ca fiind redactată de un „grup de patrioţi”.

Autorii acestei scrisori apreciază că textele celor doi rapperi sunt „o ameninţare” la adresa securităţii naţionale a Rusiei şi că ei sunt „mai periculoşi decât expansiunea NATO”.

Însă bloggerul Iakuşev a anunţat apoi că această scrisoare era în realitate o parodie. „Stop”, a scris el, „a fost o glumă”. „Un îndemn fictiv, scris sub o formă idioată, o satiră a epocii noastre”, a explicat el.

Represiunea împotriva disidenţilor se intensifică în Rusia

Anul acesta, autorităţile ruse şi-au intensificat represiunile împotriva disidenţilor, plasându-l în detenţie pe principalul opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, interzicând organizaţiile acestuia şi exercitând o presiune suplimentară asupra puţinei prese independente. Printre persoanele luate în colimator figurează artişti şi rapperi.

În octombrie, anchetatorii ruşi au anunţat declanşarea unei anchete împotriva unui alt rapper popular,

 » Read More