Şefa diplomaţiei britanice: Rusia duce o campanie de dezinformare pentru a justifica o invazie în Ucraina

Distribuiți acest articol!

„Rusia trebuie să-şi înceteze agresiunea, să înceapă o dezescaladare şi să angajeze discuţii veritabile”, a scris Liz Truss pe Twitter.

SUA şi Ucraina au avertizat la rândul lor, vineri, că Rusia pregăteşte provocări sub steag fals pentru a declanşa un nou război în Europa.

Conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, SUA deţin informaţii potrivit cărora Rusia a poziţionat un grup de militari pentru a organiza o operaţiune în vederea creării unui pretext pentru a invada teritoriul ucrainean.

Washingtonul mai dispune de indicii potrivit cărora „actori de influenţă rusească” au început să răspândească provocări false ca fiind din partea Ucrainei, atât în mass-media de stat, cât şi pe reţelele de socializare, într-o încercare de a „justifica în avans un pretext pentru o incursiune”, a precizat Kirby.

Spionajul militar ucrainean semnalează că există şi riscul unor provocări în Transnistria, o regiune separatistă din estul Republicii Moldova, care să fie puse în cârca Kievului.

Aceste avertismente survin după ce cele trei runde de consultări ruso-occidentale desfăşurate în această săptămână pe tema aşa-ziselor propuneri de securitate înaintate de Kremlin au eşuat.

Şi totuşi, Kirby a menţionat că Washingtonul nu crede că preşedintele rus Vladimir Putin a luat deja decizia de a ataca Ucraina. „Administraţia americană nu doreşte să abandoneze eforturile de a rezolva această situaţie pe cale diplomatică”, a declarat el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susţine că aceste declaraţii sunt „neîntemeiate”.

La sfârşitul lui decembrie 2021, într-o tentativă de a spori presiunile asupra Occidentului pe tema garanţiilor de securitate solicitate sub formă de şantaj, Putin a ameninţat că ar putea recurge la măsuri „tehnice” şi „militare”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook,

 » Read More