Șeful CEC susține că votul moldovenilor este unul RELATIV. Maia Sandu închide ochii la o încălcare gravă a Constituției

Distribuiți acest articol!

Șeful CEC, Dorin Cimil, susține că votul este un drept relativ, iar alegătorii din diaspora pot vota și cu 150 de secții de votare, nu 190. Este o încălcare gravă a Constituției, având în vedere că votul cetățenilor este un drept absolut. Tăcerea Președintelui Maia Sandu este suspectă, având în vedere că asistăm la încălcare gravă a drepturilor și libertăților fundamentale.

Este adevărat că ministerul de Externe cu care CEC trebuie să coopereze la stabilirea numărului de secții de votare în străinătate a spus inițial că pot fi finanțate 190 de asemenea secții, a recunoscut Cimil.

Cimil a repetat argumentul că nu erau prevăzuți bani pentru deschiderea mai multor secții, iar drepturile relative, spre deosebire de cele absolute, se asigură în funcție de resursele disponibile…

Numai că, în urma procesului din justiție între CEC și mai mulți concurenți electorali, Ministerul de Externe a dat un aviz nou, mai puțin ambițios.

Dreptul de a stabili numărul secțiilor de votare în străinătate aparține în exclusivitate Comisiei Electorale Centrale.

Nici o decizie a instanţei de judecată şi nici avizul consultativ al Ministerului de Externe nu pot obliga autoritatea electorală să deschidă un anumit număr de secții, a explicat preşedintele CEC Dorin Cimil.

Aici a şi fost problema cea mai mare. Ceea ce a notat Curtea şi este important de reținut este că totuși CEC a încălcat cele trei criterii prevăzute în Codul Electoral pentru stabilirea numărului de secţii în străinătate”.