Şeful companiei ucrainene Naftogaz: Rusia se foloseşte de gaze ca de o armă geopolitică

Distribuiți acest articol!

Acuzaţia a fost făcută la scurt timp după o intervenţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), care a cerut Rusiei să trimită o cantitate mai mare de gaze Europei pentru a atenua deficitul de ofertă tot mai mare.

Declaraţia făcută marţi de AIE a fost văzută drept o critica rară la adresa Kremlinului şi a întărit opinia că Moscova a jucat un rol în criza energetică din Europa, alături de forţe din piaţă cum ar fi preţurile extrem de mari ale mărfurilor şi nivelul scăzut al energiei eoliene.

Gospodăriile europene vor avea de suportat o creştere puternică a facturilor la energie, nervozitatea fiind în creştere înainte iernii, pe fondul creşterii preţurilor energiei electrice şi ale gazelor.

Vorbind pentru CNBC prin intermediul unui apel video, Vitrenko a spus că grupul rus Gazprom manipulează criza energetică din regiune pentru a înări argumentele pentru începerea livrărilor prin intermediul gazoductului Nord Stream 2.

Gazprom nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea CNBC.

Nord Stream 2 are rolul de a livra gaze ruseşti direct în Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina şi Polonia.

Construcţia Nord Stream 2 a fost finalizată la începutul acestei luni. Autoritatea de reglementare din Germania a anunţat că are patru luni la dispoziţie pentru a finaliza certificarea proiectului, după primira tuturor documentelor necesare pentru licenţa de operare.

Vitrenko a spus că Gazprom reţine în mod deliberat livrările către Europa, blocând accesul la sistemul de livrare a gazelor din Ucraina al altor companii ruseşti şi blocând exporturile din Asia Centrală care pot ajunge în Ucraina via Rusia.

”Acesta este un semn foarte clar că în acest moment se folosesc de gaze ca de o armă geopolitică”, a spus Vitrenko.

Relaţiile Kievului cu Rusia s-au prăbuşit în 2014,

 » Read More