Semnale că Rusia se îndreaptă spre o societate militarizată. Mesajul-cheie al propagandei belicoase interne

Distribuiți acest articol!

Autorităţile ruse răspândesc de ani de zile ideea că ţara e împresurată de inamici, inoculând un mesaj de patriotism militar la toate nivelurile societăţii, în şcoli, armată, mass-media şi Biserica Ortodoxă,relevă o analiză New York Times.

Acest mesaj este asociat posibilităţii unui război în care Rusia ar lupta cu un patriotism egal celui care a i-a adus victoria asupra naziştilor în Al Doilea Război Mondial.

În prezent pe măsură Rusia masează trupe şi echipamente militare la graniţa cu Ucraina, alarmând Occidentul cu privire la o invazie apropiată, regimul lui Putin pare să se îndrepte către o societate militarizată în paralel cu inocularea ideii unui conflict armat viitor.

De altfel preşedintele rus a spus marţi în faţa forţelor armate că Rusia este pregătită să răspundă cu „măsuri tehnico-militare”la ceea ce consideră acţiuni agresive ale Occidentului în regiune.

„Autorităţile promovează activ ideea de război. Populaţia începe să se obişnuiască cu gândul că e ceva permis”, a observat Dmitri A. Muratov, jurnalistul rus în discursul de acceptare a Premiului Nobel pentru Pace.

Rusia oferă nenumărate semnale ale faptului că guvernul cultivă ideea pregătirii pentru luptă.

Kremlinul a înfiinţat anul ăsta un program pe patru ani în valoare de 185 de milioane de dolari, o investiţie menită să amplifice „educaţia patriotică” şi care include şi un plan de atragere a cel puţin 600.000 de copii cu vârste peste 8 ani în armata de tineret.

Adulţii la rândul lor au parte de emisiuni politice precum un program numit „Moscova. Kremlin. Putin” ce răspândeşte narativa unei lovituri fasciste în Ucraina şi a unui Occident decis să distrugă Rusia.

Alecsei Levinson, coordonatorul cercetării socioculturale la Centrul Levada, un institut independent de sondare a opiniei publice din Rusia, numeşte tendinţa „militarizarea conştiinţei”. 

 » Read More