Sfârşitul maşinilor pe benzină şi motorină este aproape. Până când vor mai putea fi vândute în UE

Distribuiți acest articol!

„Da, asta este asumarea Comisiei, asta înseamnă o tranziţie de 14-15 ani aproape, de la motoarele cu ardere internă la motoare electrice. Este o decizie luată, este o decizie la care foarte mulţi nu s-au aşteptat, dar a început deja pregătirea industriei pentru această tranziţie. Nu se vorbeşte în această decizie despre parcul auto deja existent, se vorbeşte strict despre maşinile noi”, a precizat Tanczos Barna pentru Digi24.

Potrivit sursei citate, maşinile pe combustie nu vor dispărea brusc în 2035, ci vor merge pentru o perioadă în paralel cu cele electrice.

„Probabil, maşinile existente pe piaţa europeană se vor tranzacţiona la fel. Cu siguranţă, acest lucru va impacta preţul maşinilor vechi. Nu ştiu în ce măsură şi în ce direcţie, pentru că nimeni nu poate să spună în ce direcţie, dacă vor fi mai scumpe sau mai ieftine maşinile pe combustie, pentru că ele nu mai pot fi ţinute pe piaţă foarte mult”, spune Tanczos Barna, ministrul mediului.

Conform reglementărilor în vigoare, producătorii de maşini pe combustie sunt obligaţi să producă piese de schimb pentru încă 10 ani.

În România, interesul pentru maşini electrice este în creştere, acest lucru se vede în cheltuirea rapidă a banilor din programul Rabla Plus.

„Faţă de anul trecut, vom avea un buget triplu pentru acest program. Interesul este enorm. Un singur lucru mai trebuie rezolvat, preţul acestor maşini, pentru că ele, pentru omul de rând, sunt foarte scumpe”, recunoaşte ministrul mediului, Tanczos Barna.

Fiecare român care vrea să-şi cumpere o maşină electrică primeşte de la Guvern 10.000 de euro. Cea mai ieftină maşină electrică costă 26.000 de euro.

Situaţia înscrierilor în cadrul Programului Rabla Plus 

Potrivit datelor publicate, joi, 12 august, de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM),

 » Read More

One thought on “Sfârşitul maşinilor pe benzină şi motorină este aproape. Până când vor mai putea fi vândute în UE

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.