Sondaj: Ce spun europenii, inclusiv românii, despre o invazie a Rusiei în Ucraina şi cum s-ar poziţiona în această situaţie

Distribuiți acest articol!

Sondajul, efectuat la sfârşitul lunii ianuarie în şapte ţări relevante studiului (Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Polonia, România şi Suedia – două treimi din populaţia UE), arată că majoritatea europenilor cred că Rusia va ataca Ucraina în cursul anului 2022. Cei mai apropiaţi de graniţa de est a Europei sunt în general cei mai convinşi de această evoluţie a crizei ruso-ucrainene: polonezii în proporţie de 73%, românii – 64%, suedezii – 55%, germanii – 52%, italienii – 51%, francezii – 51% şi finlandezii – 44%.

Potrivit sondajului, majoritatea europenilor văd în NATO şi în cele 30 de state din componenţa sa drept principalii apărători ai suveranităţii Ucrainei şi simt, în mod clar, că UE are o responsabilitate însemnată de a susţine această ţară în cazul unei noi agresiuni din partea Rusiei.

În Finlanda, 56% dintre respondenţi consideră că UE este destul de bine poziţionată pentru a veni în ajutorul Ucrainei, în timp ce 59% consideră că NATO este în această situaţie. Pentru celelalte şase ţări, datele arată astfel: Franţa – 53% UE şi 55% NATO, Germania – 47% UE şi 50% NATO, Italia – 64% UE şi 67% NATO, Polonia – 80% UE şi 79% NATO, România – 57% UE şi 63% NATO, Suedia – 61% UE şi 64% NATO.

Întrebaţi în cine au cea mai mare încredere în ceea ce priveşte protejarea intereselor cetăţenilor europeni în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina, cel puţin jumătate dintre cei chestionaţi în fiecare ţară – în creştere la peste 60% în Polonia, Suedia, Italia şi România – se declară pentru UE. În două ţări, Suedia şi Finlanda, încrederea în UE este chiar mai mare decât în NATO.

Încrederea în Statele Unite este mai mică decât în UE şi în NATO, mai mulţi respondenţi din toate cele şapte ţări,

 » Read More