Speranţa lui Putin în privinţa talibanilor: „Rusia nu are niciun interes în dezintegrarea Afganistanului”

Distribuiți acest articol!

Luând act de situaţie, el apreciază că ”cu cât mai repede vor intra talibanii în familia popoarelor civilizate, cu atât va fi mai uşor să menţină contacte, să se comunice” cu ei, cu scopul de a-i ”influenţa într-un fel sau altul, de a le pune întrebări”.

Liderul de la Kremlin a îndemnat în acest sens la ”relaţii civilizate” şi la ”respectarea regulilor civilizate”.

Precedentul regim taliban – îndepărtat de la putere în 2001 în urma unei intervenţii după atentatele teroriste de la 11 septembrie din Statele Unite – s-a făcut vinovat de atrocităţi şi de o politică de reprimare a femeilor, pe care le justifica prin legea islamică.

”Rusia nu are niciun interes faţă de o dezintegrare a Afganistanului. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu am mai avea cu cine discuta”, a declarat şeful statului rus.

Vladimir Putin, care s-a exprimat la Forumul Economic al Estului (EEF) de la Vladivostok, în Extermul Orent rus, a acuzat Statele Unite de ”catastrofa” în curs din Afganistan.

”Ei au cheltuit 1.500 de miliarde de dolari şi care este rezultatul? Nu există niciunul”, a tunat el.

Autorităţile ruse au adoptat în ultimele săptămâni o atitudine destul de conciliantă faţă de talibani, cărora le contestă victoria şi pe care îi îndeamnă la un ”dialog naţional” în vederea formării unui guvern reprezentativ.

Moscova consideră, în schimb, în continuare gruparea drept ”teroristă”, în pofida faptului că discută de mulţi ani cu aceasta.

Autorităţile ruse sunt, înainte de toate, îngrijorate de securitatea fostelor republici sovietice din Asia Centrală, limitrofe Afganistanului, şi de apariţia unor noi grupări jihadiste inspirate de către talibani şi susţinute de către aceştia.

Kremlinul vrea, de asemenea, să evite un aflux de refugiaţi şi un nou avânt al traficului cu opiu şi heroină.

 » Read More