Stamate și Năstase intră în cursa pentru Parlament. Partidul „Democrația Acasă”, respins abuziv de CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC), în cadrul ședinței de astăzi, a înregistrat două grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova desemnați de adunarea cetățenilor – Olesea Stamate și Andrei Năstase, în număr de 10 și, respectiv, 55 de persoane.
Grupurile de inițiativă vor colecta semnături cel târziu până la 19 august 2025, inclusiv.
În aceeași ședință, CEC a respins cererea de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic „Democrația Acasă”.
„Examinând setul de documente prezentat, CEC a reținut că Procesul-verbal al ședinței Biroului Permanent Central al partidului este datat cu 14 iulie 2025, ceea ce precedă data începerii perioadei de desemnare a candidaților la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 cu 6 zile, astfel constatându-se nerespectarea cadrului normativ”, a explicat CEC.
În conformitate cu prevederile legislației electorale, lista de candidați înaintată de către un partid politic nu va fi mai mică de 51 de persoane și nu va depăși numărul de 111 persoane. În cazul Partidului Politic „Democrația Acasă”, a fost confirmată depunerea personală a documentelor de către 14 candidați, ceea ce este sub limita minimă de persoane care pot fi incluse în lista de candidați.
Codul electoral prevede că, în termen de 7 zile de la data primirii actelor, organul electoral efectuează sau refuză înregistrarea candidaților desemnați în alegeri. În acest termen, organul electoral este obligat să verifice veridicitatea și conformitatea actelor prezentate la data depunerii cererii de înregistrare. După începutul acestui termen nu se admite prezentarea unor dosare individuale noi, decât examinarea celor recepționate deja sau eventual oferirea clarificărilor suplimentare asupra situației de fapt și de drept în privința dosarelor și actelor prezentate la data depunerii cererii. Prin urmare, în interiorul termenului de examinare a cererii de înregistrare a listei de candidați, nu se admite suplinirea acesteia cu dosare individuale noi. După înregistrarea unei liste de candidați și obținerea statutului de concurent electoral, ultimul poate opera modificări asupra listei deja înregistrate.
Amintim că termenul de desemnare a candidaților de către partidele politice în cadrul acestui scrutin a început la 20 iulie 2025 și se finalizează la 19 august 2025.