Statele Unite, dispuse să permită accesul experţilor din Rusia la bazele din România şi Polonia. Condiţia pusă de Bucureşti

Distribuiți acest articol!

Potrivit unor surse bine informate, citate de agenţie, Administraţia preşedintelui american Joe Biden a informat Kremlinul că este dispusă să examineze posibilitatea de a le oferi experţilor din Federaţia Rusă oportunitatea de a verifica absenţa rachetelor de croazieră ofensive Tomahawk la bazele NATO de apărare antirachetă din România şi din Polonia. Se menţionează că, în acest mod, Statele Unite vor să spulbere îndoielile şi temerile Moscovei potrivit cărora rachete Tomahawk ar putea fi folosite pentru a ataca Rusia. După cum a precizat unul dintre interlocutorii agenţiei, la o înţelegere în acest sens se va ajunge doar în urma unor discuţii purtate cu aliaţii, în special cu cei din Polonia şi din România. În acelaşi timp, potrivit sursei citate de agenţie, Statele Unite aşteaptă ca Rusia să ofere un răspuns similar şi informaţii similare despre unele baze ruseşti, unde este amplasat armament sol-sol.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, săptămâna trecută, că România nu ar avea o problemă ca Federaţia Rusă să inspecteze baza de la Deveselu, întrucât „nu avem nimic de ascuns”, dar a subliniat că un astfel de demers – ce s-ar înscrie în cadrul măsurilor de transparenţă propuse de NATO – ar trebui să se facă pe bază de reciprocitate, adică şi aliaţii să aibă dreptul, la rândul lor, să viziteze baze de rachete de pe teritoriul Federaţiei Ruse.

El a afirmat că România a discutat cu partenerii americani încă de la momentul la care a negociat prezenţa scutului antirachetă de la Deveselu posibilitatea unor măsuri de transparenţă, o astfel de discuţie fiind inclusiv recent, cu Statele Unite.

Moscova s-a plâns că sistemele antirachetă din România şi Polonia ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei, o acuzaţie pe care SUA au respins-o. Inspecţiile ar fi menite să liniştească Rusia că lansatoarele nu pot fi folosite în scopuri ofensive.

 » Read More