Stoltenberg a dezvăluit ce subiecte va analiza Consiliul Rusia-NATO, pe 12 ianuarie

Distribuiți acest articol!

Pe 12 ianuarie, Consiliul Rusia-NATO va analiza probleme de securitate militară în Europa, situaţia din jurul Ucrainei, măsuri legate de reducerea riscurilor şi transparenţă militară, a scris marţi pe Twitter secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

„Am convocat Consiliul Rusia-NATO pe 12 ianuarie pentru a discuta chestiuni legate de securitatea europeană, în special situaţia din Ucraina şi din jurul Ucrainei, aspecte legate de activitatea militară, transparenţa reciprocă [cu privire la acţiunile militare ale NATO şi Rusiei] şi reducerea riscurilor” , – a notat el.

În aşteptarea acestei întâlniri, la care alianţa va aborda pentru prima dată cerinţele de securitate ale Rusiei, ţările NATO au consultări multilaterale intensive cu privire la iniţiativa Rusiei. După cum s-a discutat la sediul alianţei, pe 7 ianuarie, miniştrii de externe ai ţărilor aliate vor susţine o videoconferinţă de urgenţă pentru a discuta cerinţele Rusiei la adresa securităţii europene şi declaraţiile despre „concentrarea trupelor ruse în apropierea graniţelor Ucrainei”.

Marţi seară, ministrul UE de Externe Josep Borrell a discutat aceleaşi subiecte cu Stoltenberg, care şi-a exprimat opinia că securitatea europeană ar trebui consolidată prin înăsprirea implementării angajamentelor OSCE şi ONU.

Poziţia Rusiei

În noaptea de 30 spre 31 decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele SUA Joe Biden au purtat o conversaţie telefonică ce au durat 50 de minute. Asistentul liderului rus, Yuri Ushakov, a declarat reporterilor că Kremlinul este mulţumit de contactul dintre preşedinţii celor două ţări; în general, direcţia conversaţiei a fost constructivă. Potrivit acestuia, subiectul principal al conversaţiei a fost constituit de viitoarele negocieri privind garanţiile de securitate.

Moscova se aşteaptă ca în urma negocierilor cu Statele Unite să obţină garanţii legale legate de stoparea extinderii NATO spre est şi de sistarea desfăşurării de sisteme de arme în apropierea graniţelor ruse,

 » Read More