Stoltenberg vrea organizarea unui nou Consiliu NATO-Rusia: Ce spune Lavrov despre continuarea dialogului pe tema crizei ucrainene

Distribuiți acest articol!

„Azi (marţi), am invitat Rusia şi toţi aliaţii din NATO să participe la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia în viitorul apropiat, pentru a răspunde preocupărilor noastre, dar şi pentru a asculta preocupările Rusiei şi a încerca să găsim o soluţie” în vederea ieşirii din criză, a anunţat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună, la Berlin, cu cancelarul german Olaf Scholz.

Mai devreme, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că aşteaptă răspunsuri din partea Occidentului „pentru a continua negocierile” în criza ucraineană.

„Aşteptăm răspunsurile care ni s-au promis la aceste propuneri, pentru a continua negocierile”, a spus şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov, care exprimase rezerve la sfârşitul săptămânii trecute în privinţa continuării dialogului, a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă cu ministrul german de Externe Annalena Baerbock.

Luni, la Kiev, Baerbock a dat asigurări că ţara sa va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei şi şi-a reiterat dorinţa unui „dialog serios” cu Rusia.

Tot luni, Olaf Scholz a cerut Rusiei să-şi reducă presiunile militare asupra Ucrainei şi a avertizat că orice atac va avea consecinţe grave.  

După Stoltenberg, Scholz îl aşteaptă la Berlin pe şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, care a venit în Europa pentru un turneu diplomatic în Ucraina şi în Germania.

Rusia cere ca NATO să-şi oprească extinderea, ceea ce ar frâna aspiraţiile pro-occidentale ale Ucrainei şi Georgiei, dar Alianţa respinge categoric această solicitare în logica sferelor de influenţă prezentată sub formă de şantaj.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

 » Read More