Studiu israelian: mamele care folosesc intens smartphone-ul pot afecta dezvoltarea copiilor

Distribuiți acest articol!

Cercetarea a constatat că interacţiunea dintre mame şi copiii mici este redusă cu un factor de nivel patru atunci când mama îşi foloseşte smartphone-ul, a spus universitatea într-o declaraţie, notează Times of Israel.

33 de mame israeliene şi copiii lor cu vârsta cuprinsă între 24 şi 36 de luni, 16 băieţi şi 17 fete, din familii cu statut socioeconomic mediu şi înalt au participat la studiu.

„Consecinţele interacţiunii inadecvate mamă-copil pot fi de mare anvergură”, a avertizat Katy Borodkin de la Departamentul de Tulburări de Comunicare de la Şcoala de profesii medicale Stanley Steyer, Facultatea de Medicină Sackler, care a condus studiul.

Există o „probabilitate mare” ca rezultatele cercetării să se aplice şi pentru taţi, a spus Borodkin, deoarece bărbaţii şi femeile au modele similare de utilizare a smartphone-urilor.

Borodkin a remarcat că în prezent nu există nicio cercetare care să sugereze că utilizarea de către părinţi a smartphone-urilor să afecteze de fapt dezvoltarea copilului, „deoarece acesta este un fenomen relativ nou”, dar constatările indică un „impact negativ asupra fundaţiei dezvoltării copilului”.

Mamelor li s-a cerut să navigheze pe o pagină de Facebook desemnată şi să aprecieze videoclipuri şi articole pe care le-au găsit interesante în timp ce copiii lor se joacă. În alte sesiuni, li s-a spus să citească o revistă tipărită în timp ce marcau articole de interes în timp ce se jucau cu copiii lor mici şi, în final, să se joace cu copilul lor când smartphone-ul şi revista nu erau în cameră.

Borodkin a spus că experimentul a fost conceput pentru a simula situaţii din viaţa reală când o mamă îşi împarte atenţia între copil şi smartphone. Subiecţii s-au comportat natural, „împarţindu-şi atenţia între copiii mici, smartphone şi reviste”.

 » Read More