Studiu – Populația nu are încredere în sistemul judecătoresc. Republica Moldova are nevoie de o justiție independentă, eficientă și responsabilă față de societate

Distribuiți acest articol!

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a creat un studiu din care se arată încrederea moldovenilor în actualul sistem judecătoresc național. Circa 67 % din populația Republicii Moldova nu are încredere în sistemul judecătoresc național.

Lipsa finalității pe cauze de rezonanță, multiple investigații jurnalistice privind modul de viață luxos al unor actori din sectorul justiției și averile acestora care nu pot fi justificate, nu fac decât să adâncească neîncrederea și să trezească mai multe suspiciuni din partea cetățenilor.

Printre principalele direcții strategice ale acesteia se numără independența, responsabilitatea și integritatea actorilor din sectorul justiției, precum și calitatea, transparența și eficiența actului de justiție.

„Evaluarea extraordinară a actorilor din sectorul justiției ar urma să se axeze pe două criterii de bază. Primul este integritatea, care include verificarea stilului de viață, corespunderea averilor declarate cu cele real deținute, respectarea conduitei și eticii profesionale și al doilea –  aptitudinile profesionale, care urmează a fi verificate prin intermediul capacităților profesionale de motivare, justificare și soluționare a cauzelor complexe, precum și nivelului de performanțe”, transmite IPRE.

În timp ce evaluarea performanțelor actorilor din sectorul justiției a devenit un subiect omniprezent în societatea noastră, mecanismele de evaluare deseori sunt realizate superficial, fără a reflecta clar motivele evaluării și modul în care evaluarea promovează aspectul de integritate și profesionalism.