SUA îndeamnă Rusia să-şi retragă „rapid” soldaţii din Kazahstan

Distribuiți acest articol!

Washingtonul salută revenirea la calm în această ţară din Asia Centrală, zguduită săptămâna trecută de violenţe fără precedent de la declararea independenţei, în 1991, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Salutăm de asemenea anunţul preşedintelui Tokaev, care a spus că forţele de menţinerea păcii din cadrul OTSC şi-au încheiat misiunea”, a adăugat Price, referindu-se la cei peste 2.000 de militari, în principal ruşi, din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) chemaţi pesemne în ajutor de către şeful statului kazah.

„Atât timp cât forţele OTSC nu se retrag, vom continua să-i îndemnăm (…) să respecte drepturile omului şi să-şi respecte angajamentul de a se retrage rapid din Kazahstan, dar şi Guvernul kazah, care le-a cerut”, a subliniat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.

Tokaev a anunţat marţi că retragerea contingentului OTSC va începe pe 13 ianuarie şi că va dura cel mult zece zile.

Însă ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a ţinut să-l „corecteze” pe preşedintele kazah, anunţând că trupele vor pleca după ce situaţia va fi „stabilizată pe deplin”.

Secretarul de Stat american Antony Blinken s-a arătat sceptic în privinţa retragerii trupelor ruse din Kazahstan, declarând săptămâna trecută că „odată ce ruşii sunt la tine, este foarte greu, uneori, să-i faci să plece”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

 » Read More