SUA: Propunerile de securitate ale Rusiei incluse într-un „Tratat” şi „Acord” vor fi discutate după consultările cu partenerii europeni

Distribuiți acest articol!

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Occidentului „garanţii juridice” de securitate pentru a reduce tensiunile din Europa şi a dezamorsa criza în privinţa Ucrainei – Rusia nu cere doar garanţii că Ucraina nu va fi primită în NATO, ci limitarea desfăşurării trupelor şi armelor NATO pe flancul estic şi renunţarea la expansiunea de după 1997 care include Polonia, fostele ţări sovietice (Estonia, Lituania şi Letonia) şi ţările balcanice.

„Suntem pregătiţi să discutăm”, chiar dacă ”documentele (cu propunerile formulate de Moscova) cuprind unele lucruri despre care ruşii ştiu că sunt inacceptabile”, a declarat un înalt responsabil american vorbind sub condiţia anonimatului.

„Reflectăm aşadar la modul de a face acest lucru în aşa fel încât statele vizate să fie la masa negocierilor, iar când vorbim despre securitatea europeană toţi cei care au interese aici să participe.

Vom avea, presupun, şi o listă cu subiecte de preocupare cu privire la poziţia şi comportamentul Rusiei, pe care le vom aduce la masa negocierilor’”, a spus el.

Incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit ”Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate” şi ”Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre” ale NATO, aceste propuneri cuprind în special renunţarea la orice nouă extindere a Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv către Ucraina.

Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfăşoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, iar Statele Unite şi Rusia să renunţe fiecare la desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme, scrie Agerpres.

Principalele puncte ale acestor propuneri ale Rusiei,

 » Read More