SUA şi UE, în pragul unei confruntări de tip „Război Rece” privind modul cum ar trebui hrănită lumea

Distribuiți acest articol!

 În timp ce noul model agricol european se află în dezbatere, SUA  promovează un sistem pe care îl consideră incompatibil cu cel european, consecinţele acestor viziuni diferite fiind că toată lumea, prinsă la mijloc, are de pierdut.

Un eventual „Război Rece” privind modul cum e produsă hrana ameninţă nu doar comerţul transatlantic anual de zeci de miliarde de euro, ci şi planurile de stopare a încălzirii globale în  lipsa unei cooperări a lanţurilor alimentare, care sunt responsabile de mai mult de o treime din emisiile de gaze cu efect de seră.

Într-un interviu pentru Politico, secretarul SUA pentru Agricultură, Tom Vilsack, s-a arătat critic faţă de filozofia agricolă a blocului comunitar.

El spune că „există două căi divergente” şi că SUA şi alte ţări vor merge pe un drum, iar UE pe altul.

Pentru SUA sperietoarea este strategia europeană „Farm to Fork” (De la Fermă la Furculiţă) care îşi propune reducerea pesticidelor la jumătate până în 2030 şi o producţie organică pe un sfert din terenurile agricole europene.

Washingtonul se teme că aceasta e de natură să scadă producţia, să ridice preţurile la alimente şi în general să pună în pericol securitatea alimentară.

Departamentul american pentru Agricultură prognozează că producţia la nivel global va scădea cu 11% iar preţurile vor creşte cu 89% dacă toate ţările urmează modelul european.

Chiar dacă trebuie hrănită sustenabil, lumea trebuie totuşi hrănită şi nu poate fi sacrifcată hrana pentru sustenabilitate, spune Vilsack.

La Summitul ONU din septembrie pentru Sistemele Alimentare SUA a prezentat iniţiativa unei coaliţii internaţioanale pentru creşterea producţiei agricole într-un mod sustenabil. 

Vilsack a prezentat-o ca o reacţie la strategia UE şi că propune alienerea unor ţări pentru ca SUA să se asigure că UE nu va dicta noile norme care se vor aplica pentru culturi şi ferme la nivel global.

 » Read More