
În Raportul transmis recent Comitetului ONU pentru Eliminarea Discriminării față de Femei (CEDAW), Consiliul pentru egalitate atrage atenția asupra lipsei de măsuri eficiente din partea statului pentru a preveni concedierea abuzivă a femeilor în vârstă, un fenomen care le afectează grav drepturile și veniturile la pensie.
Potrivit unei recomandări anterioare a Comitetului CEDAW (punctul 33 lit. g), statul ar fi trebuit să ia măsuri pentru a împiedica folosirea abuzivă a articolului 86 din Codul muncii, în special alineatul (1) lit. y¹), care permite încetarea contractului individual de muncă în cazul deţinerii de către salariat a statutului de pensionar pentru limită de vîrstă.
Din 2020, Consiliul a documentat 7 cazuri de concediere abuzivă a femeilor în vârstă, comparativ cu doar 2 cazuri în care bărbații au fost afectați de aplicarea aceleiași prevederi. Situația este cu atât mai gravă cu cât, începând cu 1 ianuarie 2025, pensia medie a femeilor este cu 16,3% mai mică decât a bărbaților, fapt care reflectă inegalitățile acumulate pe parcursul vieții profesionale.
Potrivit raportului Consiliului pentru egalitate, un exemplu recent de utilizare abuzivă a articolului 86 este reforma sistemului de asistență socială, în cadrul căreia, din lipsă de fonduri pentru salarizarea personalului, autoritățile locale au reziliat contractele de muncă ale aproape 200 de asistenți personali, majoritatea fiind femei.
Consiliul de egalitate subliniază că, în absența unor reglementări clare și măsuri de protecție, articolul 86 poate deveni un instrument de discriminare indirectă pe criterii de vârstă și gen, cu efecte grave asupra securității sociale a femeilor în prag de pensionare.
Anticoruptie.md a scris anterior despre discriminarea femeilor atât la angajare, din motiv că au în îngrijire copii, cât și la calcularea pensiei, în investigația „MAMELE – discriminate la angajare și lăsate în sărăcie la bătrânețe”.