SURSE. La comandă politică SIS-ul ar fi spionat ilegal AUR în România

Distribuiți acest articol!

SIS-ul moldovenesc, la comandă politică, ar fi desfășurat în România acțiuni ilegale de spionaj și informare/ dezinformare.

Aceste acțiuni ar fi vizat membri de vârf ai unui partid politic, respectiv AUR, scrie într-un raport emis de un serviciu român de informații. Despre aceste acțiuni ilegale există știință în interiorul statului vecin și sunt date certe cu privire la această operațiune.

SIS-ul nu are dreptul legal de a desfășura acțiuni în România, acestea sunt ilegale și au intrat în vizorul instituțiilor responsabile, în acest sens fiind deschisă și o cauză penală.

Scopul acțiunilor ar fi fost afectarea unui competitor electoral și eventual culegerea de informații pentru scoaterea din competiția electorală.

Operațiunea a urmărit de asemenea și desfășurarea unei campanii de dezinformare prin folosirea de articole plătite precum și așa-zis formatori și oameni politici apropiați.

SIS-ul dispune în România nu doar de oameni plătiți în presă, dar chiar anumite portaluri care se activează la nevoie.

SIS-ul a folosit în parte și infrastructura de care dispune FSB-ul rusesc. Sunt implicați și persoane cu dublă cetățenie rezidenți în România.

Practic spionarea partidului AUR reprezintă o acțiune mai complexă ce nu s-a desfășurat doar în republica Moldova. Aceste acțiuni s-au desfășurat fără informarea instituțiilor echivalente din România.