Tăierea cablurilor în stilul rusesc: ar putea Kremlinul să întrerupă Internetul la nivel global?

Distribuiți acest articol!

Aceasta este acum o posibilitate distinctă dacă Rusia escaladează şi mai mult conflictul în Ucraina. Când Rusia a invadat şi a anexat Crimeea în 2014, una dintre primele sale acţiuni a fost tăierea unui cablu submarin care leagă peninsula de lumea exterioară. Această conexiune la internet întreruptă a oferit Kremlinului un alt punct de pârghie asupra regiunii şi a limitat vizibilitatea lumii în fazele incipiente ale conflictului.

Ultimele două decenii au cunoscut o creştere tot mai accentuată, în cadrul doctrinei militare ruse, a importanţei echipamentului informatic şi controlului cognitiv în conflictul modern.

Această viziune nu a scăpat atenţiei oficialilor occidentali, după cum s-a putut observa cel mai recent în avertismentul şefului forţelor armate ale Regatului Unit potrivit căruia activităţile navale ale Rusiei ar putea ameninţa cablurile submarine, permiţând Moscovei să perturbe traficul global de internet.

Scenarii

Tăierea internetului în Crimeea

În contextul crizei actuale, observatorii ar trebui să supravegheze acel cablu submarin care poartă traficul global de internet direct în Ucraina: cablul din Strâmtoarea Kerci, instalat în 2014 de compania de telecomunicaţii Rostelecom, deţinută de statul rus. După anexarea de către Rusia a Peninsulei, furnizorii de servicii de internet din Crimeea au folosit acest cablu pentru a direcţiona date prin Rusia.

Tăierea lui ar avea însă un impact imediat asupra comunicaţiilor din Crimeea: de aceea ar fi destul de puţin probabil ca Kremlinul să aibă în vedere să deterioreze acest cablu.

Totuşi, dacă confruntarea se intensifică, Kremlinul ar putea începe să pună în balanţă riscurile şi beneficiile: mişcarea ar avea merit dacă ar avea drept rezultat perturbarea internetului şi în restul Ucrainei.

Acest scenariu, deşi ar putea afecta de asemenea militarii şi serviciile ruse de informaţii, ar avea avantajul creării panicii în populaţie, în acelaşi timp în care ar limita vizibilitatea pentru comunitatea internaţională a următoarelor acţiuni ale Rusiei.

 » Read More