Talibanii au recurs la focuri de armă pentru a dispersa o manifestaţie la care participau şase femei VIDEO

Distribuiți acest articol!

Trei tinere care purtau văl şi mască de protecţie s-au dus în faţa Liceului de fete Rabia Balkhi, în estul Kabulului, joi, către ora locală 8.00 (6.00, ora României), purtând o banderolă care proclama în engelză şi dari „Nu politizaţi educaţia!”.

„Nu ne rupeţi stilourile, nu ne ardeţi cărţile, nu ne închideţi şcolile”, se putea citi pe banderolă, ilustrată cu o imagine în care apar tinere purtând văl, într-o sală de clasă.

Imediat după ce li s-au alăturat alte trei manifestante, dintre care una purta o pancartă pe care se putea citi „Educaţia este identitatea umană”, aproximativ zece talibani înarmaţi au intervenit.

Ei le-au împins violent pe fete către poarta de la intrarea în liceu, închisă.

Unul dintre ei le-a luat banderola, pe care a făcut-o cocoloş, iar ceilalţi atacau jurnaliste străine şi încercau să le împiedice să filmeze.

Un taliban a tras, atunci, un în aer o rafală scurtă cu un pistol-mitralieră.

Manifestantele s-au refugiat în interiorul instituţiei, iar talibanii au alergat după cameramane şi fotografe, cărora au încercat să le ia camerele de luat imagini. 

Unul dintre talibani l-a lovit pe un cameraman străin cu patul puştii.

Ei erau conduşi de către un târnăr neînarmat, echipat cu un talikie-walkie, care s-a prezentat ca fiind Mawlawi Nasratullah, şeful Forţelor Speciale talibane la Kabul şi în regiunea capitalei.

El le-a cerut oamenilor săi să-i adune pe cei aproximativ zece jurnalişti – toţi din presa internaţională – şi li s-a adresat.

Eu respect jurnaliştii, dar această manifestaţie nu a fost autorizată”, a declarat el.

„Autorităţile Emiratului (Islamic) Afganistan nu au fost informate. De aceea nu este prezent niciun jurnalist afgan”, a continuat el.

„Dacă ele ar fi cerut autorizaţie pentru a manifesta,

 » Read More