Ţările care se învecinează cu Afganistanul urmează să primească sute de milioane de euro dacă găzduiesc temporar refugiaţii afgani

Distribuiți acest articol!

Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei, a călătorit în Turcia, Uzbekistan, Tajikistan, Pakistan şi Qatar pentru a convinge statele din regiune să coopereze în problema refugiaţilor şi să pună la punct acordurile care vor guverna procesul de verificare a refugiaţilor înainte ca aceştia să ajungă în Europa şi în SUA.

În plus, Maas a discutat cu reprezentanţii Turciei şi ai Qatarului modalităţile prin care aeroportul din Kabul ar putea fi redeschis. Qatarul a jucat constant în ultimii ani un rol important în negocierile cu talibanii, iar în prezent a fost prima oprire pentru mai bine de 100.000 de oamei evacuaţi din Kabul.

În Islamabad, Maas a anunţat că UE oferă 100 de milioane de euro ca ajutor, iar Germania alte 500 de milioane pentru ţările din preajma Afganistanului pentru a ajuta efoturile de contorlarea a graniţelor şi de combatare a extremismului, conform The Guardian.

Berlinul a promis deja că va accepta peste 40.000 de persoane care au părăsit Afganistanul. Ambasadorul pakistanez în Germania, Mohammad Faisal, a declarat anterior că Pakistan a găzduit suficienţi refugiaţi din Afganistan (între trei şi patru milioane) şi că este momentul ca alte ţări, „mai mari şi mai bogate”, care au intervenit în Afganistan în ultimii 20 de ani să accepte refugiaţi din această ţară.

La rândul său, ministerul de Externe al Marii Britanii a anunţat că va trimite 15 echipe special pregătite pentru astfel de situaţii în ţările care se învecinează cu Afganistanul pentru a-i ajuta pe cei care vor să ajungă în Regatul Unit.

Şeful diplomaţiei germane a punctat că rămâne de văzut în următoarea perioadă dacă talibanii le vor permite cetăţenilor afgani care vor să plece să iasă din ţară, „aşa cum au promis”. 

Dacă apreciezi acest articol,

 » Read More