Tensiuni la cote maxime pe frontul dintre Ucraina şi Rusia

Distribuiți acest articol!

Tranşee de doi metri adâncime întinse pe zeci de kilometri, mine ascunse pe câmpuri, lunetişti la pază, soldaţi pregătiţi de lupte în adăposturi… Demn de cele două războaie mondiale care au izbucnit în secolul trecut în Europa, acest peisaj este din zilele noastre, pe „linia de contact” care separă armata ucraineană de rebelii susţinuţi de Kremlin în Donbas. Fără echivalent în lume, această linie ar putea deveni frontul unui război deschis între un Kremlin imprevizibil şi o Ucraină orientată spre Vest, transmite un corespondent al publicaţiei franceze „Les Echos”.

Această linie de demarcare militară se întinde pe 427 de kilometri, începând de la satul Şirokino, la Marea Azov, până la graniţa cu Rusia, la nord-est. Este un veritabil teritoriu al nimănui, cu câmpuri în paragină şi necirculat, nici de maşini, nici de oameni şi supravegheat atent de cele două tabere opuse, fiecare de pe poziţia sa.

„Nu trebuie să facem zgomot. Sunt foarte aproape, la 50 de metri”, îl avertizează locotenentul Aleksandr pe un reporter al postului LCI.

Potrivit locotenentului ucrainean, cel mai mare pericol îl reprezintă lunetiştii adverşi, care sunt trăgători de elită din armata rusă deghizaţi în miliţieni locali.

Tăcerea de pe „linia de contact, aproape deplină, este întreruptă sporadic de focuri de artilerie, care au provocat moartea a 60 de soldaţi ucraineni în acest an. Pierderile din tabăra separatiştilor sunt imposibil de verificat.

Fortificaţii în nord-estul Ucrainei

Mai la nord, în regiunea Sumî, frontalieră cu Rusia, grănicerii ucraineni întăresc sectoarele considerate vulnerabile cu şanţuri antitransport. Lucrările sunt efectuate de un grup integrat de inginerie mecanizată. Unele şanţuri sunt concepute în aşa fel încât să împiedice traversarea ilegală a graniţei.

Activităţile de fortificare a frontierei pe segmentul Harkiv-Sumî-Cernihiv s-au intensificat de la sfârşitul lui noiembrie, pe fondul creşterii numărului de militari ruşi în zonă,

 » Read More