Tensiunile ruso-ucrainene au evidenţiat vulnerabilităţile Chişinăului

Distribuiți acest articol!

O astfel de alertă a apărut luni seară pe site-ul oficial al Departamentului de stat al SUA, cu puţin timp înainte ca Ministerul rus al Apărării să anunţe că-şi retrage o parte din militarii de la graniţa cu Ucraina.

În comunicatul citat, Departamentul de Stat al SUA reaminteşte despre conflictul nesoluţionat dintre „regiunea secesionistă Transnistria şi guvernul central” de la Chişinău. Documentul precizează că „Guvernul SUA are capacitate limitată de a oferi servicii de urgenţă cetăţenilor americani care călătoresc în Transnistria, deoarece angajaţii guvernului SUA au restricţii de a călători în acea regiune”.

Un focar de instabilitate

În regiunea transnistreană (administrată de facto de un regim separatist pro-rus), la câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina, rămân dislocate trupe ruseşti şi depozite uriaşe de armament. Înainte ca Rusia să-şi aducă tancurile la graniţa cu Ucraina, în regiunea transnistreană erau dislocaţi oficial 1500 de pacificatori ruşi cu mandat legal şi 2000 de soldaţi ce reprezentau Grupul Operativ al Trupelor Ruse. Aceştia din urmă staţionează în Moldova ilegal iar Rusia spune că nu-i poate retrage, deoarece ei păzesc depozitele de armament – acolo unde s-ar afla aproximativ 20.000 de tone de muniţii. Nicio misiune internaţională nu a inspectat însă acele depozite în ultimii 20 de ani. Prin urmare, nu se cunoaşte exact cantitatea de muniţii rămasă acolo.

Potrivit directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Alexandr Esaulenco, Rusia şi-a mărit, în ultima vreme, efectivele de militari ruşi care se află ilegal (fără mandat) pe teritoriul Moldovei. „Vorbim de formaţiuni militare ilegale – un grup operativ de trupe ruse (GOTR – grupare creată pe rămăşiţele fostei armate a 14-a sovietice în regiunea transnistreană) şi vorbim despre compoziţia militară din jurul satului Cobasna. Din câte cunoaştem, protecţia acestor depozite este acum „întărită” iar acest factor este unul din elemenele-cheie în ceea ce priveşte utilizarea elementelor destabilizatoare în ţara noastră”,

 » Read More