The New York Times: Mii de civili au fost ucişi în atacuri cu dronă ale armatei americane

Distribuiți acest articol!

Bazată pe 1.300 rapoarte ale Pentagonului referitoare la incidente care au avut victime civili, informaţii obţinute de cotidianul american conform legii privind transparenţa în administraţii (FOIA), această anchetă subminează imaginea unui război „curat” purtat cu „lovituri de precizie” prezentate regulat de armata americană.

„Războiul aerian american a fost marcat de informaţii defectuoase, de tiruri de rachete imprecise şi moartea a mii de civili, între care mulţi copii”, a concluzionat ziarul. „Niciun raport nu se încheie cu o sancţiune disciplinară”. 

Promisiunile de tranparenţă din epoca Barack Obama, care a fost primul preşedinte american care a permis atacurile cu dronă pentru a salva vieţilor soldaţilor amerciani, au fost înlocuite cu „opacitate şi impunitate”, adaugă cotidianul care a intentat mai multe procese Pentagonului şi comandamentului central al armatei americane (Centcom) pentru a obţine aceste documente. 

În cinci ani, armata americană a condus mai mult de 50.000 de atacuri aeriene în Afganistan, Siria şi Irak. 

Aceasta a admis că a ucis accidental 1.417 civili în atacuri aeriene în Siria şi în Irak din 2014. În Afganistan, cifra oficială este de 188 civili ucişi din 2018.

Pentru această anchetă care a durat mai multe luni, The New York Times a analizat documentele obşinute şi a investigat în teren, verificând informaţiile oficiale despre mai mult de 100 de locuri bombardate. 

Mai multe cazuri menţionate erau deja cunoscute, dar ancheta arată că numărul victimelor estimat de Pentagon din rândul civililor este „net subestimat”. 

Documentele arată că decesele civililor au survenit din cauza „prejudecăţii de confirmare”, tendinţa de a trage concluzii în concordanţă cu ceea ce se crede probabil , potrivit NYT. 

Oamenii care alergau spre un loc bombardat erau văzuţi ca luptători din gruparea Stat Islamic, nu ca salvatori. Se considera că motocicliştii simpli se mişcă „în formaţie”,

 » Read More