Tortura şi relele tratamente au lăsat sechele grave asupra fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili

Distribuiți acest articol!

Arestat la 1 octombrie, după ce s-a întors după opt ani de exil în Ucraina, Saakaşvili a făcut greva foamei timp de 50 de zile pentru a protesta împotriva încarcerării sale pentru o condamnare pentru abuz de putere pe care o denunţă ca fiind politică, relatează Hotnews.

Reformatorul pro-occidental în vârstă de 53 de ani, ce şi-a condus ţara între 2004 şi 2013, a reînceput să mănânce după ce a fost transferat la 20 noiembrie la un spital militar din oraşul Gori, în estul ţării, în urma îngrijorărilor exprimate de medici că viaţa sa este în pericol.

El a dezvoltat o serie de patologii neurologice care sunt “rezultatul torturii, al relelor tratamente, al îngrijirii medicale inadecvate şi al grevei foamei prelungite”, a concluzionat grupul de medici care a mers să îl examineze în detenţie.

Mai exact, în declaraţie se spune că l-au diagnosticat cu encefalopatie Wernicke, care îi pune în pericol viaţa, şi cu tulburare de stres post-traumatic.

Unul dintre medici, psihiatrul Mariam Jichkariani, a declarat pentru AFP că starea sa, “care este rezultatul torturii psihologice pe care Saakaşvili a suferit-o în închisoare, ar putea duce la incapacitate dacă nu primeşte un tratament medical adecvat”.

Saakaşvili a “fost tratat în mod greşit cu medicamente antipsihotice de care nu avea nevoie şi care ar putea să îi afecteze şi mai mult sănătatea. Acest lucru poate echivala cu tortura farmaceutică”, a adăugat ea.

La sfârşitul lunii noiembrie, cu ocazia înfăţişării sale în faţa unui tribunal din capitala Tbilisi, fostul preşedinte a denunţat el însuşi torturile psihologice suferite în detenţie, privarea de somn sau ameninţările.

“Toată lumea ştie că nu ar trebui să fiu în închisoare, deoarece toate acuzaţiile împotriva mea sunt fabricate şi motivate politic”,

 » Read More