Politică

Tot mai mulți independenți intră în cursa pentru Parlament. Început de campanie cu promisiuni și critici dure la adresa guvernării

Mai mulți candidați independenți și-au anunțat intenția de a participa la alegerile parlamentare din această toamnă. Printre aceștia se numără fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, dar și ex-deputata PAS, Olesea Stamate, exclusă anterior din partid în urma controverselor legate de legea amnistiei.

Andrei Năstase și-a declarat public candidatura duminică, 20 iulie, însoțit de susținători. Acesta a criticat dur actuala guvernare și a transmis că intră în competiție pentru a reprezenta vocea celor dezamăgiți de partidele politice.

„Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei care sunt mințiți cu sloganuri frumoase și apoi umiliți prin legi strâmbe, pentru sutele de mii de protestatari și semnatari ai proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare în bine a vieții noastre”, a declarat el.

La rândul său, Olesea Stamate anunță nu doar candidatura sa ca independentă, ci și lansarea unei noi formațiuni politice, care – susține ea – va pune accent pe valori morale și creștine.

„Vom construi o nouă formațiune politică – una care pune oamenii, credința și bunul-simț în centrul deciziilor. Care să unească, nu să dezbine. (…) Nu e un drum ușor. Dar e unul necesar. Pentru că oamenii din această țară merită mai mult”, a spus Stamate într-o declarație publică.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că alți doi candidați independenți – Eleonora Rusu și Sergiu Rența – și-au înaintat oficial candidaturile.

Pentru a fi admiși în cursa electorală, candidații independenți trebuie să prezinte liste de subscripție cu semnăturile a cel puțin 2.000 și cel mult 2.500 de alegători cu drept de vot. În cazul femeilor candidate, pragul minim este redus la 1.000 de semnături.

Duminică, 20 iulie 2025, a început oficial perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Partidul Acțiune și Solidaritate a fost primul care a depus lista de 102 candidați la Comisia Electorală Centrală, fiind urmat de Partidul Democrația Acasă, cu o listă de 52 de persoane.

Conform procedurilor legale, a fost organizată o tragere la sorți pentru stabilirea poziției în buletinul de vot, în urma căreia ordinea preliminară este următoarea:

  • Poziția 1 – Partidul Acțiune și Solidaritate
  • Poziția 2 – Partidul Democrația Acasă

Perioada de depunere a dosarelor pentru înregistrarea candidaților se încheie pe 19 august 2025.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button