Triunghiul de la Lublin: Zelenski le transmite Minskului şi Moscovei să nu ameninţe cu arme nucleare. Duda denunţă un „şantaj” al Rusiei

Distribuiți acest articol!

„Am auzit de multe ori despre desfăşurări de arme nucleare pe teritoriul Crimeei, ocupată temporar, acum auzim informaţii despre Belarus. Cu astfel de lucruri nu te joci”, a declarat Volodimir Zelenski într-o conferinţă de presă susţinută luni în marja summitului Triunghiul de la Lublin, care a avut loc la reşedinţa prezidenţială Sinegor, în Munţii Carpaţi.

Zelenski a cerut impunerea unor „sancţiuni preventive” împotriva Rusiei, pentru a descuraja viitoare agresiuni ale acesteia asupra Ucrainei.

„Obiectivul nostru comun este să oprim ameninţarea dinspre Rusia, să protejăm Europa de politica agresivă a Rusiei”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a calificat, la rândul său, drept un „şantaj” şi un „ultimatum” lista de solicitări cu „garanţii juridice de securitate” adresată Washingtonului de către Moscova.

„Mă opun ideii de a face concesii Rusiei. Rusia este cea care trebuie să dea înapoi. Nu trebuie să acceptăm un asemenea şantaj şi ultimatum”, a declarat Duda.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a avertizat că vor exista „consecinţe grave” pentru Rusia dacă va încerca să impună „linii roşii” unor state independente.

Triunghiul de la Lublin a fost fondat în 2020 de Lituania, Polonia şi Ucraina pentru a susţine aspiraţia celei din urmă ţări la aderarea în Uniunea Europeană şi restabilirea integrităţii sale teritoriale, sfâşiate în 2014 de Rusia prin anexarea Crimeei şi încurajarea rebeliunii separatiştilor proruşi din regiunile Doneţk şi Luhansk.

Cei trei şefi de stat au semnat o declaraţie comună de cooperare în domeniile securităţii, prevenirii migraţiei ilegale şi combaterii dezinformării.

Duda şi Nauseda şi-au reconfirmat sprijinul pentru Ucraina, la frontierele căreia sunt mobilizaţi circa 120.000 de soldaţi ruşi.

Presiuni şi ameninţări dinspre Moscova

După ce a comasat trupe la graniţa cu Ucraina, Rusia a formulat o serie de propuneri menite să-i asigure,

 » Read More