Trupele CSTO trimise în Kazahstan sunt conduse de generalul rus Andrei Serdiukov, cel care a coordonat operaţiunea de ocupare a Crimeei

Distribuiți acest articol!

Andrei Serdiukov este comandantul Forţelor Aeropurtate Ruse din octombrie 2016. Anterior, el a comandat trupele din Districtul Militar de Sud.

Serdiukov a condus şi a desfăşurat o operaţiune specială atunci când armata rusă a asigurat adoptarea de către parlamentul Crimeei a unei decizii de organizare a unui referendum ilegal privind aderarea la Federaţia Rusă, organizat peste trei săptămâni.

Platforma ucraineană InformNapalm, specializată în culegerea de informaţii din surse deschise (OSINT), precizează într-o recentă analiză că, pe 6 ianuarie, avioanele militare ale Rusiei au transportat în Kazahstan militari ai forţelor speciale aeropurtate, printre aceştia regăsindu-se şi soldaţi care au participat la operaţiunea de acaparare a Crimeei şi agresiunea împotriva Ucrainei.

Potrivi sursei citate, analişti militari ucraineni ai platformei InformNapalm sugerează că, în conformitate cu decizia Consiliului de Securitate al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), adoptată la 6 ianuarie 2022, „forţele de menţinere a păcii” au fost trimise în Republica Kazahstan, iar nucleul acelor forţe militare este format din unităţi ruseşti.

Pentru a înţelege amploarea ”forţelor militare pacificatoare” pe care CSTO a decis să le trimită în Kazahstan, publicaţia Defence-Blog precizează că până acum au fost utilizate peste 74 de avioane, inclusiv avionul de transport Iliuşhin IL-76 şi avionul de transport greu AN-124 Condor.

Potrivit unor date preliminare furnizate de un site rus de propagandă, cunoscutul Avia.pro, soldaţii ruşi ar putea fi implicaţi în operaţiuni de înăbuşirea a ’’rebeliunilor’’din oraşele din Kazahstan. Ulterior vor fi trimişi în zone/locuri de importanţă strategică pentru Rusia, cum ar fi: zona de testare a apărării antirachetă, cosmodromul Baikonur şi altele.

Deja purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maiorul Igor Konashenkov, a anunţat că militarii ruşi din cadrul Trupelor de Desant Aerian au restabilit controlul integral asupra aeroportului din Almatî.

 » Read More