Ucraina. Pistele analizate după tentativa de asasinat a consilierului prezidenţial Serhii Şefir: Cum răspunde Kremlinul la acuzaţia o „afacere rusească”

Distribuiți acest articol!

„Trei ipoteze principale” sunt studiate, a declarat şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei, Igor Klimenko, enumerând pista unui atac legat de „atribuţiile oficiale” ale consilierului Serhii Şefir, cea a unei tentative menite „să facă presiune asupra liderilor” ucraineni şi cea a unei „tentative de destabilizare a Ucrainei”.

În acest ultim caz, o „participare a serviciilor speciale străine la atac este o posibilitate”, a adăugat Klimenko, citat de AFP.

Potrivit AFP, oficialul ucrainean s-a referit fără îndoială la Rusia, un adversar geopolitic al Ucrainei.

Serhii Şefir a scăpat nevătămat din tentativa de asasinat, dar şoferul său a fost grav rănit. La câteva ore de la atac, produs în satul Lesniki, la cinci kilometri de Kiev, acest apropiat al lui Zelenski a apărut în cadrul unei conferinţe de presă de la Ministerul Interne şi a denunţat o tentativă de a-l „intimida” pe preşedinte.

„Volodimir Zelenski este o persoană cu o voinţă puternică şi nu este intimidat. El a ales calea cea dreaptă şi o va urma”, a subliniat Şefir.

De la New York, unde se află cu ocazia Adunării Generale, Volodimir Zelenski a promis un „răspuns puternic”. Mai multe, preşedintele ucrainean a insistat că va continua lupta „împotriva criminalităţii şi a grupurilor financiare influente”. 

Zelenski spune că nu ştie cine s-a aflat în spatele atacului, dar a vorbit despre implicarea unor „puteri interne sau externe”.

„Sincer, nu ştiu cine se află în spatele acestui atac. Cine sunt aceste puteri? Poate sunt interne, poate externe. Să-mi dai bună ziua cu focuri de armă din pădure ţintite spre maşina prietenului meu înseamnă slăbiciune”, a declarat el, la New York.

Oleksandr Kornienko, şeful partidului lui Zelenski, a sugerat o implicare a Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dmitri Peskov,

 » Read More