Ultima zi de negocieri cu Rusia. „Trebuie să ne pregătim ca Moscova să opteze pentru confruntare“, spune şeful NATO. SUA pregătesc sancţiunile VIDEO

Distribuiți acest articol!

„Trebuie să ne pregătim ca Rusia să opteze pentru confruntare. Au fost antecedente. Ar fi o eroare strategică gravă care ar avea consecinţe grave”, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de La Libre Belgique. Totuşi, Stoltenberg a mai susţinut că deşi au fost constatate „diferenţe majore” cu Moscova privind securitatea Europei, ţările din NATO rămân deschise pentru dialog. 

La rândul ei, Rusia a transmis ”în mod sincer şi direct, Alianţei Nord-Atlantice că o nouă escaladare a situaţiei ar putea duce la consecinţe grave pentru securitatea europeană”, notează agenţia rusă Ria Novosti, citându-l pe adjunctul ministrului rus de externe, Aleksandr Gruşko. În plus, Ministerul rus al Apărării acuză că ”NATO ignoră iniţiativele Rusiei de dezescaladare”. ”Acest lucru creează condiţii prealabile pentru izbucnirea unor incidente şi conflicte şi subminează fundamentele securităţii” – se mai afirmă în comunicatul ministerului, citat de asemenea de Ria Novosti.

A treia şi ultimă secvenţă a unui intens balet diplomatic pentru a dezamorsa riscul unui conflict în Ucraina: Consiliul Permanent al OSCE se reuneşte joi la Viena pentru a continua dialogul dintre Rusia, Statele Unite şi aliaţii lor europeni, scrie AFP.

După discuţii tensionate la Geneva între viceminiştrii de externe american şi rus, Wendy Sherman şi Serghei Riabkov, NATO şi Moscova au constatat miercuri la Bruxelles “divergenţele” lor profunde privind securitatea în Europa.

Nu se aşteaptă niciun progres spectaculos în Austria

“Nu cred că vor exista rezultate concrete în această săptămână. Obiectivul nostru principal este de a stabili un dialog”, a rezumat ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter.

“Poziţiile noastre sunt la antipozi (cu Moscova), dar asta nu înseamnă că nu putem găsi un teren de înţelegere”, a declarat el la postul de televiziune independent rus Dojd. Miza este de “a stabili sub ce forme poate fi aprofundată discuţia în lunile următoare”,

 » Read More