Un deputat rus susţine un referendum pentru unificarea Kazahstanului cu Rusia. Ce spun analiştii despre situaţia din regiune şi butoiul de pulbere din ţară

Distribuiți acest articol!

„Asia Centrală este pământ rusesc! Se discută despre posibila reunificare a Kazahstanului cu Rusia. Personal, poziţia mea de cetăţean al Federaţiei Ruse, indiferent de politică şi poziţii este: susţin organizarea unui referendum privind unificarea Kazahstanului cu patria istorică, Rusia. Observ că însuşi preşedintele Kazahstanului Kasim-Zhomart Tokaev îşi emite declaraţiile în limba rusă. Cred că asta ar  fi o bună manifestare a democraţiei autentice”, a scris Sultan Hamzaev pe Facebook.

Rusia a trimis joi în Kazahstan un contingent de paraşutişti ca parte a unei misiuni temporare de menţinere a păcii după ce preşedintele ţării a solicitat ajutor pentru controlul protestelor din partea Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia şi din care fac parte foste republici sovietice.

Protestele de stradă izbucnite pe 2 ianuarie după creşterea preţului la carburanţi au degenerat în revoltă antiguvernamentală şi încleştări cu forţele de ordine soldate cu cel puţin o mie de răniţi în rândul populaţiei,unii internaţi în stare gravă şi un număr încă necunoscut de morţi după ce autorităţile au anunţat „eliminarea” unor protestatari care au luat cu asalt, incendiat şi pătruns în clădirile guvernului. Postul public de televiziune din Kazahstan a relatat că 12 poliţişti au murit în timpul ciocnirilor cu manifestanţii la Almatî.

Comisia Europeană, executivul UE, a făcut un apel la reţinere adresat tuturor părţilor.

„Violenţa trebuie să înceteze. Cerem reţinere tuturor părţilor şi o soluţionare paşnică a situaţiei. Evident, UE este pregătită şi dispusă să sprijine un dialog în ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat că prezenţa trupelor străine în Kazahstan trebuie să fie privită cu prudenţă.

De ce Kremlinul are motive să urmărească cu atenţie situaţia din Kazahstan

Situaţia din Kazahstan este urmărită cu atenţie la Kremlin şi în Asia Centrală,

 » Read More