Viaţa cu talibanii: Ce relatează jurnaliştii străini aflaţi la Kabul

Distribuiți acest articol!

După ce străzile au fost pustii luni, locuitorii Kabulului au început să se întoarcă la muncă. Însă comportamentul lor se schimbă de la o zi la alta, fiind dominat de necunoscut şi frică. Mulţi bărbaţi aleg să nu se mai bărbierească, iar multe femei ezită să iasă din casă, chiar şi pentru muncă.

Gata cu muzica

„Toate femeile angajate au dispărut. La recepţie, room service, cameristele – nu mai sunt femei aici” la hotel, transmite Malik Mudassir.

El remarcă neliniştea angajaţilor hotelului în prezenţa talibanilor. Douăzeci şi opt de talibani înarmaţi au venit la hotel şi au cerut mâncare, iar angajaţii s-au supus.

Talibanii sunt aici. Stau afară cu armele la vedere şi deschid portierele maşinilor. Am încercat să comand ceva prin room service, dar mi-au spus că talibanii au terminat tot, transmite corespondentul BBC.

El mai remarcă faptul că nici muzica ambientală nu se mai aude în hotel. „Prietenii sunt aici, deci gata cu muzica”, i-a explicat un angajat.

Pentru afganii care se confruntă cu greutăţile vieţii, notează Malik Mudassir, nu există nicio diferenţă dacă la conducere sunt talibanii sau o conducere susţinută de americani.

Mai puţine puncte de control pe străzi decât înainte

Clarissa Ward, reporter CNN, relatează la rândul ei că talibanii au tras înspre oamenii care încercau să ajungă la aeroportul din Kabul.

„Au biciuit oamenii, au tras cu armele în aer sau înspre oameni. În interiorul aeroportului, pare mai puţin haos, deoarece zona este controlată. Însă este incredibil de intimidant pentru oamenii care doresc cu disperare să părăsească această ţară şi se tem că talibanii nici măcar nu-i vor lăsa să treacă de acele puncte de control”, relatează ea.

În oraş, constată jurnalista, talibanii permit libertatea circulaţiei. „Mult mai puţine puncte de control talibane pe străzi.

 » Read More