Vicepremierul Poloniei acuză Germania că vrea să facă din UE un „al Patrulea Reich”

Distribuiți acest articol!

Există ţări ”care nu sunt atuziasmate de perspectiva construirii unui al Patrulea Reich german pe baza UE”, declară în acest interviu acordat cotidianului polonez de extremă dreapta GPC şeful Partidului Lege şi Justiţie (PiS).

Potrivit lui Jaroslaw Kaczynski, care este vicepremier însărcinat cu securitatea naţională, expresia ”al Patrulea Reich” german ”nu are nimic negativ, nu este vorba despre al Treilea Reich (nazist), ci despre primul”, deci cel al Sfântului Imperiu germanic.

În cursul unei recente vizite a cancelarului german Olaf Scholz în Polonia, omologul său polonez a catalogat drept ”utopică şi deci periculoasă” susţinerea Guvernului german de coaliţie a unui federalism mai puternic al UE.

Mateusz Morawiecki a evocat atunci conceptul unei ”Europe a naţiunilor suverane”, pe care-l apără puterea poloneză.

”CONCLUZII UZURPATOARE” ALE CJUE

Jaroslaw Kaczynski, considerat în general drept ”creierul” oricărei schimbări importante în Polonia, consideră că ”dacă noi, polonezii, am fi de acord cu o asemenea supunere modernă, am fi degradaţi în diverse moduri”.

El atacă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care, în opinia sa, este ”instrumentul de bază folosit” în vederea unei impuneri a ideilor federalizatoare.

CJUE ”poate interpreta dreptul european şi trage concluzii pur şi simplu concluzii uzurpatoare. Iar ea o face”, apreciază Jaroslaw Kaczynski.

Bruxellesul este angajat într-un vechi şi profund conflict cu Varşovia, pe tema reformelor judiciare lansate de către PiS, aflat la putere din 2015.

Din cauza acestor reforme, acuzate de faptul că subminează independenţa judecătorilor, Polonia a fost condamnată în mai multe rânduri de CJUE.

Tribunalul Constituţional polonez – influenţat de naţional-populişti – a contestat în iunie autoritatea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, iar în octombrie a pus în discuţie primatul dreptului european asupa dreptului polonez.

Bruxellesul a lansat miercuri o procedură de infringement împotriva Poloniei din cauza acestor hotărâri ale Tribunalului Constituţional,

 » Read More