Vlad Bilețchi(AUR) – De ce vine Kozak la Chișinău? Se încearcă din nou Federalizarea și ocupația Republicii Moldova?

Distribuiți acest articol!

Vlad Bilețchi, liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor, este la Aeroportul Chișinău pentru a vorbi despre vizita lui Dmitry Kozak, un aliat foarte apropiat al lui Vladimir Putin. Kozak este emisarul special a lui Putin pe probleme economice și comerciale în relația cu Republica Moldova.

“Acest domn este așteptat în Republica Moldova, iar toată poliția este în alarmă maximă la aeroportul Chișinău. Invitația pentru Dmitry Kozak vine din partea Republicii Moldova, despre acest lucru a anunțat Ministerul Afacerilor Externe și a Integrării Europene. Domnul Kozak se va întâlni cu Maia Sandu, aceasta fiind a doua întâlnire a Președintelui Republicii Moldova, prima fiind cu Ministrul de Externe a României.

Trebuie să amintim faptul că acest domn este cunoscut ca fiind autorul pentru așa-zisul memoramdul Kozak. În anul 2003, pe site-ul regiunii transnistrienei a apărut un plan, un proiect privind soluționarea conflictului așa-zis transnistrean. Propunerea lor viza federalizarea Republicii Moldova, adică transformarea acestei țări în 3 subdiviziuni . Un subiect să fie Republica Moldova, al doilea să fie Transnistria și al treila Găgăuzia. Această nouă entitate să aibă un parlament bicameral. Acest plan mai prevedea ca Republica Moldova să recunoască și să accepte aflarea trupelor Federației Ruse pe teritoriul țării pentru încă 20 de ani.

Acest memorandum a fost promovat masiv în spațiul public de acest domn Dmitry Kozak, de aceea îi poartă și numele. Sub presiunea factorului extern și al ambasadei Statelor Unite ale Americii, Vladimir Putin nu a reușit să vină în Republica Moldova să semneze acest tratat. Pentru această situație, Rusia s-a supărat și a pus mai multe restricții Republicii Moldova. Iată ce fel de relații economice și comerciale am avut noi cu Federația Rusă.” afirmă Vlad Bilețchi, de la aeroportul Chișinău.