Vladimir Putin ameninţă cu „măsuri militare şi tehnice”

Distribuiți acest articol!

Cercul ameninţărilor verbale ale Moscovei cu un „răspuns militar şi tehnic” s-a încheiat marţi la Vladimir Putin. După ce viceministrul de Externe Serghei Riabkov a ameninţat săptămâna trecută cu un „răspuns militar şi tehnic”, iar un diplomat rus aflat în post la Viena a formulat luni o ameninţare identică, liderul de la Kremlin s-a prezentat marţi în faţa conducerii militare şi a reluat acest mesaj tipic propagandei diplomatice.

„În cazul menţinerii liniei foarte clar agresive a colegilor noştri occidentali, vom lua măsuri de represalii militare şi tehnice adecvate”, a declarat Putin în faţa unor cadre de vârf ale Ministerului rus al Apărării.

Liderul de la Kremlin acuză SUA şi NATO că îşi întăresc prezenţa în apropierea Rusiei. „Întărirea la frontierele ruse a unor formaţiuni militare ale SUA şi NATO, precum şi organizarea de manevre militare de amploare constituie o sursă serioasă de preocupare”, spune el.

Ori Putin uită intenţionat că Occidentul şi-a sporit prezenţa în Est în urma unor acţiuni agresive ale sale şi pe fondul preocupărilor statelor din regiune cu privire la repetarea acestora, cum a fost războiul împotriva Georgiei din august 2008, anexarea Crimeei în 2014 şi susţinerea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

După ce a mobilizat circa 120.000 de militari la graniţa cu Ucraina, unde nu este exclusă o nouă agresiune armată, Vladimir Putin a cerut SUA şi NATO să-i ofere garanţii de securitate, printre care oprirea extinderii Alianţei nord-atlantice. Chiar dacă aceste cereri ale Moscovei ar fi satisfăcute, tot nu ar fi suficient, a declarat Putin în faţa unor generali ruşi.

SUA au transmis deja că unele solicitări sunt „inacceptabile”, în timp ce preşedintele polonez Andrzej Duda vede în aceste acţiuni ale lui Putin drept un „şantaj” şi un „ultimatum”.

Dacă apreciezi acest articol,

 » Read More