Vladimir Putin deplânge prăbuşirea Uniunii Sovietice ca fiind dispariţia „Rusiei istorice”

Distribuiți acest articol!

Comentariile lui Putin, difuzate duminică de televiziunea de stat din Rusia, ar putea alimenta şi mai mult speculaţiile criticilor săi cu privire la intenţiile sale de politică externă, potrivit cărora plănuieşte să recreeze Uniunea Sovietică şi ia în calcul un atac asupra Ucrainei, o noţiune pe care Kremlinul a respins-o ca având rolul să provoace frică.

„A fost o dezintegrare a Rusiei istorice sub numele de Uniunea Sovietică”, a spus Putin despre destrămarea din 1991, în comentarii difuzate duminică, în cadrul unui film documentar intitulat „Rusia. Istoria nouă”, potrivit agenţiei de presă de stat RIA.

„Ne-am transformat într-o ţară complet diferită. Şi ceea ce a fost construit de-a lungul a 1.000 de ani a fost în mare parte pierdut”, a spus Putin, spunând că 25 de milioane de ruşi din ţările proaspăt independente s-au trezit brusc izolaţi de Rusia, parte a ceea ce el a numit ”o tragedie umanitară majoră”.

„Uneori (eu) a trebuit să trăiesc la lumina lunii şi să conduc un taxi. Este neplăcut să vorbesc despre asta, dar, din păcate, a avut loc şi asta”, a spus preşedintele.

Putin, care a servit în KGB-ul din era sovietică, a numit anterior prăbuşirea Uniunii Sovietice, care a fost condusă de la Moscova, drept ”cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului al XX-lea, dar noile sale comentarii arată cum a văzut-o în mod specific ca fiind un regres pentru puterea rusă.

Ucraina a fost una dintre cele 15 republici sovietice, iar Putin a folosit un articol îndelungat, publicat pe site-ul Kremlinului în acest an, pentru a explica de ce crede că vecinul de la sud al Rusiei şi poporul ei fac parte integrantă din istoria şi cultura Rusiei.

Această viziune este respinsă de Kiev ca o versiune a istoriei motivată politic şi suprasimplificată.

 » Read More