Vladimir Putin recunoaşte independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Care sunt urmările?

Distribuiți acest articol!

UPDATE 21.44 Televiziunea de stat a Rusiei tocmai a prezentat imagini din momentul ceremoniei de semnare a documentelor de recunoaştere a teritoriilor separatiste Doneţk şi Lugansk ca state independente. Actele au fost semnate de Vladimir Putin pe de o parte şi de liderii separatişti Denis Puşilin (Doneţk), respectiv Leonid Pasecinik (Lugansk).

Liderul de la Kremlin i-a informat despre această decizie pe omologul său francez Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz, care, potrivit Kremlinului, şi-au „exprimat decepţia”.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei europene Josep Borell a anunţat că Uniunea Europeană este gata să activeze sancţiunile contra Rusiei dacă Moscova decide să recunoască independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

„Îi cerem preşedintelui Putin să respecte dreptul internaţional şi Acordurile de la Minsk şi ne aşteptăm ca el să nu recunoască independenţa Doneţk şi Lugansk”, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat luni un consiliu de apărare şi securitate, care ar urma să înceapă la ora 18:00 GMT, pentru a examina situaţia de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, a anunţat Palatul Elysée.

De partea sa, cancelarul german Olaf Scholz a spus că recunoaşterea regiunilor separatiste din estul Ucrainei de către Rusia ar însemna „o ruptură unilaterală” a Acordurilor de la Minsk din 2015.

Liderii celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei l-au îndemnat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască independenţa acestor teritorii şi să pună în funcţiune o „cooperare în materie de apărare”. Aceste apeluri, coordonate şi difuzate la televiziunea rusă, au fost lansate de liderii „Republicii Populare Doneţk” şi „Republicii Populare Lugansk”, Denis Puşilin, respectiv Leonid Pasecinik. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat, la rândul său, Consiliul de Securitate al Ucrainei, la ora 20:00,

 » Read More